i
brandLogo brandLogo
  • Produkty
  • Działanie
  • Nasz team
  • Porady żywieniowe
  • Trening wibracyjny
  • Kontakt
Blog

Sezon grillowy

Data publikacji: 2018-05-08 11:00:00

Kto z nas nie lubi, siedząc w gronie znajomych, wdychać zapach grillującego się mięsa?
Czy Tobie też kojarzy się on z zapachem lata?
Jeśli tak, to zanim położysz na grillu swój przyszły posiłek, musisz wiedzieć o kilku ważnych aspektach, dotyczących grillowania.

Prawdopodobnie słyszałeś już, że grillowanie jest szkodliwe i rakotwórcze. Możliwe, że przez takie sygnały nie masz pewności jak i czy w ogóle grillować. Jeśli tak - rozwiejemy Twoje wątpliwości :)

Grillowanie może być bezpieczne, jeśli zastosujesz się do kilku podstawowych zasad, dzięki którym Ty i Twoi bliscy będziecie mogli w pełni korzystać z uroków przyrody i posiłków na łonie natury.

fire-2759664_1280.jpg

1. Odpowiedni podkład

Grillowanie powinniśmy zacząć przede wszystkim od wyboru źródła ognia.
Wybieraj węgiel drzewny lub drewno drzew liściastych. W przeciwieństwie do roślin iglastych nie wydzielają one żywicy, niebezpiecznej dla naszego zdrowia podczas procesu utleniania i przenikania do potraw.
Uwagę możemy poświęcić również eko brykietowi drzewnemu. Wytwarzany jest on z łupin orzechów kokosowych i jego palenie nie zagraża zdrowiu. Co ważne, pozyskiwanie tego surowca nie wymaga ścinania drzew, dzięki czemu sprzyja środowisku.

Jako podpałki używaj naturalnych substancji, unikaj polewania węgla czy brykietu dużą ilością podpałki w płynie. Mimo, że dla wielu panów jest to dosyć fajna zabawa, to nieprzepalone substancje z podpałki lub jej pozostałości przechodzą w przygotowywane potrawy i mogą spowodować zatrucie bądź nasilić stany zapalne w organizmie.

2. Chroń potrawy przed płomieniem

Kiedy już rozpalisz grilla, poczekaj aż powstanie żar. Staraj się unikać styczności jedzenia bezpośrednio z płomieniem.

Umieszczając na grillu potrawy, z których kapie wytapiający się tłuszcz, powinniśmy chronić jego przedostawanie się do żaru.
Z kapiących kropli tłuszczu pod wpływem styczności z ogniem czy żarem ulatniają się m.in wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, znanych jako wysoko potencjalnie rakotwórcze WWA. Oczywiście WWA występują również podczas emisji spalin czy pożarów lasów, jednak o ile nie mamy bezpośredniego wpływu na środowisko, tutaj możemy w dużym stopniu ograniczyć ich emisję i uchronić się przed negatywnymi skutkami grillowania.
Owijając jedzenie w folię aluminiową lub kładąc na specjalnych tackach chronimy je również przed stycznością z ewentualnym płomieniem i przypaleniem.

Bardzo ważne jest także, aby każdorazowo umyć grilla po użytkowaniu i przepalić ruszt zanim położymy na nim kolejny obiad czy kolację.

fire-650296_960_720.jpg
grilled-spiced-shrimp-with-pineapple-cilantro-sauce.jpg

3. Produkty

Pomijając kwestię, które mięso jest dla Ciebie zdrowsze, ponieważ często jest to kwestia indywidualna, postaram się ułatwić Ci wybór najlepszy dla Twojego zdrowia.

●       Unikaj paczkowanych i doprawionych mięs, a jeśli już nie masz innego wyboru - czytaj uważnie skład

Stosowana w masowym peklowaniu saletra (wzbogacanie nią produktów mięsnych jest powszechne dzięki jej właściwościom nadawania mięsu pięknego, czerwonego koloru oraz działaniu bakteriostatycznym i przeciwgrzybiczym, pomagającym zachować „świeżość” produktów na dłużej), zawiera N-nitrozoaminy i N-nitrozoazydy – kolejne substancje uznane przez WHO za potencjalnie rakotwórcze. Przekształcają się one w organizmie w wolne rodniki, mogące mieć wpływ na uszkodzenia kodu genetycznego.
Związki te znajdziesz także pod nazwą azotyny sodu lub azotyny potasu, jednak pod tymi nazwami są one także obecne w nawozach stosowanych do uprawy wielu roślin.

Jeśli kupiłeś już takie produkty - obgotuj je przed położeniem na grillu, ponieważ te substancje doskonale rozpuszczają się w wodzie i tam też większość z nich zostanie.

●       Wybieraj produkty od lokalnych dostawców

Mięsa z małych ubojni często mają lepszą jakość, niż te z masowych produkcji. Mikroprzedsiębiorcy konkurują z dużymi koncernami, mogącymi obniżać ceny dzięki produkcji masowej przeważnie własnie jakością.

●       Dodaj warzywa

Duża ilość bogatych w witaminy i antyoksydanty warzyw częściowo zneutralizuje wolne rodniki z produktów zwierzęcych i utlenionych podczas pieczenia. Zielone warzywa, bogate w chlorofil, pomogą oczyścić organizm z toksyn i dotlenić ciało. Są one niskokaloryczne, przez co można zjeść ich więcej, a dodatkowo - bogactwo błonnika rozpuszczalnego wypełni żołądek, dzięki czemu zjesz mniej bogatych kalorycznie potraw i Twoja sylwetka na tym nie ucierpi.

●       Przygotuj sosy i marynaty

Sosy i marynaty najlepiej przygotować samemu, na bazie ziół z dodatkiem oliwy, jogurtu naturalnego czy dojrzałego awokado. Jeśli jednak musisz wybrać spośród sklepowych produktów, ponownie przeanalizuj skład pamiętając, że na pierwszych pozycjach są te składniki, których użyto w produkcji najwięcej.

4. Marynuj

Zamarynowane wcześniej mięso, poza walorami smakowymi, będzie również o wiele zdrowsze.
Cytryna oraz kurkuma, bogate w antyoksydanty sprawią, że podczas smażenia wydzieli się mniej szkodliwych dla zdrowia związków, a nasz organizm wchłonie ich mniej oraz o wiele łatwiej poradzi sobie z neutralizacją wolnych rodników.

Dodatek ziół takich jak tymianek, majeranek, bazylia oraz natka pietruszki dodatkowo wzbogacą nie tylko aromat, ale nadadzą też odpowiednią chrupkość i ponownie zneutralizują część szkodliwych substancji, pomagając nam zabezpieczyć zdrowie

Jeśli używasz tłuszczu do marynowania i peklowania, musi być on stabilny podczas obróbki termicznej. Najlepiej sprawdzi się tutaj oliwa z oliwek, która wbrew powszechnemu poglądowi nadaje się do smażenia i pieczenia tak samo dobrze, jak smalec czy masło klarowane.

Kolejnym dobrym wyborem będzie postawienie na olej kokosowy. Ten nierafinowany nada potrawom delikatny aromat kokosa oraz zadziała antybakteryjnie. Jeśli to jednak możliwe, użyj tych składników jak najmniej, stawiając jako bazę sok z cytryny, czosnek oraz zioła i przyprawy.

oil-217244_960_720.jpg
grilled-vegetables-3329075_960_720.png

5. Zacznij od przystawki

Zacznij od sałatki lub grillowanych warzyw – dzięki temu przygotujesz żołądek na przyjęcie cięższych pokarmów i całość będzie się łatwiej trawić.

Przed samym grillem warto dokwasić żołądek za pomocą octu jabłkowego lub odrobiny ciepłej wody z wyciśniętą cytryną. Pobudzi to układ trawienny do wydzielania soków żołądkowych, dzięki czemu przygotujesz się na przyjęcie nawet bardziej tłustych pokarmów i wspomożesz proces trawienia.

6. Nawodnij się!

Nie stanowi tajemnicy fakt, że najlepszym napojem dla człowieka jest woda i to właśnie nią powinniśmy się nawadniać. Zwłaszcza w upalne dni, kiedy pogoda jest idealna do rozpalenia grilla tracimy jej więcej, więc należy uzupełnić jej poziom w organizmie. 

Odpowiednio nawodniony organizm o wiele łatwiej poradzi sobie z neutralizacją szkodliwych związków oraz alkoholu - dobrze jest dodać do butelki z wodą plastry cytryny oraz miętę i cały czas mieć ją w pobliżu, tak, aby nie dopuszczać do odwodnienia.

woda.jpg

6. Nawodnij się!

Nie stanowi tajemnicy fakt, że najlepszym napojem dla człowieka jest woda i to właśnie nią powinniśmy się nawadniać. Zwłaszcza w upalne dni, kiedy pogoda jest idealna do rozpalenia grilla tracimy jej więcej, więc należy uzupełnić jej poziom w organizmie. 

Odpowiednio nawodniony organizm o wiele łatwiej poradzi sobie z neutralizacją szkodliwych związków oraz alkoholu - dobrze jest dodać do butelki z wodą plastry cytryny oraz miętę i cały czas mieć ją w pobliżu, tak, aby nie dopuszczać do odwodnienia.

woda.jpg

Mimo, że grillowanie nie jest najzdrowszym możliwym sposobem przygotowywania potraw, nie musi być ono dla nas szkodliwe.
Stosując się do opisanych powyżej zasad, będziesz mógł w pełni cieszyć się czasem spędzonym z bliskimi podczas posiłków na świeżym powietrzu.

 

 

Autor artykułu: Klaudia Lampa, dietetyk i trener personalny.
Zdjecie ilustrujące artykuł pochodzi z Internetu.

 

CASADA

Casada Polska Sp. z o.o.

ul. Słowiańska 63
66-400 Gorzów Wielkopolski

NIP 5993177107, REGON 362284110

Infolinia
800 007 911
(dla połączeń z tel. stacjonarnych)
Telefon
+48 95 780 00 20
(dla połączeń z tel. komórkowych)
E-mail
biuro@casada.pl
Produkty
  • Power Board
  • Hantle wibracyjne
  • ReflexMat
  • PulseSensor
  • PowerBand
Casada Polska
  • O firmie
  • Media o nas
  • Pomagamy
  • Salony sprzedaży
  • Kontakt
Informacje
  • Prawa klienta
  • Jak poznać czy to Casada?
  • Pytania i odpowiedzi
  • Rodo
  • Informacja o plikach cookies
Serwis techniczny
  • Reklamacja
  • Przedłużenie gwarancji
Instagram
Facebook
Intranet
Projekt WWW Medway
© Copyright 2018 Casada Polska. Wszelkie prawa zastrzeżone